"דרישת עיריית ת"א אינה חוקית": פס"ד ראשון בסוגיית שיפוץ החזיתות חוסך עשרות אלפי ש' לאלפי בעלי נכסים
תביעה שהגישה עיריית ת"א נגד בעלי דירות במרכז העיר בגין סירובם להחליף פרופילי חלונות וויטרינות תקינים, הסתיימה במפלתה. השופט דוד יצחק: "דרישה לשיפוץ חזיתות שאינן מוזנחות או בלויות ואשר כל חטאן הוא בכך שאינן אחידות, אינה מתיישבת עם תכלית החקיקה". עם זאת נקבע כי הדיירים לא נהגו כשורה כשביצעו שיפוץ חלקי על אף צו הפסקת עבודה מטעם העירייה
תל אביב (שאטרסטוק)
פסק דין שניתן אמש (ב') על ידי השופט דוד יצחק בבית משפט השלום בהרצליה, חוסך לבעלי דירות בתל אביב עשרות אלפי שקלים בעלויות שיפוץ. זאת בעקבות הפסיקה הקובעת כי דרישת עיריית תל אביב להחליף פרופילי חלונות תקינים במסגרת שיפוץ חיצוני של הבניין לצורך יצירת אחידות, אינה חוקית.
בשנים האחרונות שלחה עיריית תל אביב למעלה מ-1,000 דרישות לשיפוץ חזיתות לבעלי דירות בבניינים ברחבי העיר. לפי פסק הדין, העירייה הצהירה כי היעד השנתי עומד על הוצאת 1,000 דרישות נוספות בכל שנה. בניינים שלא מבצעים את השיפוץ לפי הדרישות עשויים לעמוד בפני תביעות משפטיות בנושא.
לקריאת הפס"ד הקליקו כאן.
בין היתר, נשלחה דרישה שכזו מצד עיריית תל אביב אל בעלי הדירות בבניין בפינת הרחובות הוברמן ודיזנגוף בסמוך לכיכר הבימה, במסגרתה נדרשו הדיירים להחליף את פרופילי החלונות והויטרינות ליצירת אחידות חזיתות הבניין. משסרבו לעשות כן, הגישה נגדם העירייה תביעה. לטענת העירייה, חוק העזר מטיל חובה על בעלי נכסים לשמור על מצב תקין ומראה נאה של חזית הבניין. עוד טענה כי החוק מסדיר את סמכות העירייה לדרוש החלפת אלמנטים במקרים בהם נוצר מראה לא אחיד של חזיתות הבניין.
מנגד טענו בעלי הדירות, באמצעות עורכי הדין דורון טל ואסף כהן ממשרד מוסרי טל עורכי דין, כי חוק העזר אינו מסמיך את העירייה לדרוש החלפת אלמנטים תקינים או דרישת מראה אחיד, אלא מוגבל לדרישת החלפת אלמנטים בלויים או מוזנחים.
בפסק הדין נכתב: "רצון המחוקק היה להסמיך את העירייה להבטיח מראה נאה ולמנוע הזנחה של הבתים. לכאורה, דרישה לשיפוץ חזיתות שאינן מוזנחות או בלויות ואשר כל חטאן הוא בכך שאינן אחידות, אינה מתיישבת עם התכלית לשמה הוסמכה העירייה לחוקק חוקי עזר בנושא". השופט פסק כי אין מקום לדרישת האחדת חזיתות ככל שהיא נוגעת להחלפת חלונות תקינים שאינם מוזנחים או בלויים.
עם זאת, קבע בית המשפט כי החלטתם של הדיירים לבצע שיפוץ חלקי בבניין על אף צו הפסקת עבודה שהוציאה נגדם העירייה (שדרשה שיפוץ מלא הכולל החלפת ויטרינות), אף היא היתה בניגוד לדין. "סירובה של העירייה להוצאת רישיון שיפוץ, גם אם מסתבר בדיעבד שאינו מוצדק, אינה עילה המקנה לבעלי דירות את הזכות או האפשרות לבצע שיפוץ ללא רישיון", נכתב. במקרה זה קבע ביהמ"ש כי היה על בעלי הדירות לקבל סעד משפטי. מסיבה זו, ועל אף שקיבל את טענותיהם העקרוניות של בעלי הדירות, לא הוציא ביהמ"ש צו להוצאות.
"פס"ד שיכול לשמש תקדים"
עו"ד דורון טל, ממשרד מוסרי, טל עורכי דין, ציין כי מדובר בפסק דין עקרוני ומקיף, שיכול לשמש תקדים לאלפי בעלי דירות בעיר תל אביב שקיבלו דרישות דומות. "למעשה, מדובר בפסק הדין המפורט והמנומק הראשון בסוגיה שנוגעת לאלפי בעלי דירות במאות בניינים בעיר שקיבלו דרישה מעיריית תל אביב לשפץ את חזית הבניין. דרישת העירייה כי במסגרת שיפוץ חזית הבניין יש לייצר אחידות בחזיתות הבניין גם בפרופילי החלונות והויטרינות, משמעותה הוצאה של עשרות אלפי שקלים לכל בעל דירה, גם במקרה שהחליף מיוזמתו את החלונות לפני זמן קצר. טענתנו הייתה כי מדובר בדרישה לא סבירה ואף בלתי חוקית.
"חשוב שבעלי דירות בבניינים שקיבלו דרישה דומה יהיו מודעים לפסק הדין המפורט והמנומק של בית המשפט בו נקבע כי מדובר, הלכה למעשה, בדרישה בלתי חוקית של עיריית תל אביב שעל פי פרשנותה "לא תקין" משמעו - לא אחיד. פרשנות זאת נדחתה, ונפסק כי אין מקום לדרישת ההאחדה של חזיתות הבניינים ככל שהיא נוגעת להחלפת החלונות בחזיתות ולהביאן לאחידות, במקרים בהם לא הוכח או לא נטען כי החלונות מוזנחים או בלויים".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות