"סכנה לשיתוק אלפי אתרי בנייה": ההסתדרות והקבלנים דורשים מארבל להתערב בהחלטה לבטל רשיונות תאגידי כ"א זר
הסיבה להחלטת רשות האוכלוסין וההגירה - מחלוקת כספית מול רוב תאגידי כח האדם על תשלום אגרות. במכתב שנשלח גם אל שר האוצר מזהירים יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד ונשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו, כי ההחלטה מעמידה "בסיכון רב את מטה לחמם ופרנסתם של רבים מן העובדים בענף הבניין", ומהווה סכנה לאיתנותן הפיננסית של חברות הבניה
פועלי בנייה, צילום ארכיון. למצולמים אין קשר לכתבה (שאטרסטוק)
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו פנו שלשום (ב') במכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר הפנים משה ארבל, בדרישה שיתערבו באופן מיידי בהחלטת רשות האוכלוסין וההגירה שניתנה בתחילת החודש שלא לחדש למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין את הרישיונות לשנת 2025. אי-חידוש הרישיון נובע ממחלוקת כספית בין התאגידים לרשות בנוגע לתשלומי אגרות עבור העובדים בחודשים הראשונים שאחרי פרוץ המלחמה.
נזכיר כי בתחילת השבוע הוציא בית הדין הארצי לעבודה צו מניעה זמני שהקפיא את ביטול הרשיונות, וזאת עד לדיון שצפוי להתקיים בבית המשפט ב-13.1, זאת בעקבות ערעור שהגישו כמה מהתאגידים. למרכז הנדל"ן נודע, כי כתוצאה מההחלטה למספר חברות הוותיקות שהגישו את הערעור חודש הרישיון עד הדיון המשפטי, בעוד רק ל-8 חברות מתוך 28 חודש הרישיון ללא תנאי.
במכתבם, מגבים בר דוד וסרוגו את עמדת התאגידים, וטוענים כי בחודשים הראשונים של המלחמה שררה אי-ודאות רבה בענף, גם בשל המצב הביטחוני הקשה, וגם לנוכח עצירת כניסתם של פועלים פלסטינים ארצה. עוד אמרו כי פועל יוצא של ההחלטה של רשות האוכלוסין הוא שהתאגידים אינם רשאים להעסיק עובדים זרים בענף החל ממועד פקיעת הרישיון, וכי ישנה סכנה לשיתוק אלפי אתרי בנייה ברחבי הארץ.
"מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת, ומעמיד בסיכון רב את מטה לחמם ופרנסתם של רבים מן העובדים הזרים בענף הבניין, המועסקים על ידי אותם תאגידים", כתבו בר-דוד וסרוגו לשרים והוסיפו כי המצב פוגע מהותית ברציפות הפעילות בענף, ועלול לסכן באופן מוחשי את איתנותן הכלכלית של חברות הבנייה ואת יכולתן לעמוד בהתחייבויות מול הרוכשים ומול צדדים שלישיים לרבות ספקים ולקוחות.
לפיכך קראו השניים לשרי האוצר והפנים להתערב בסוגייה באופן מיידי ולדאוג לחידוש הרישיונות נוכח "המשמעויות הרות הגורל שיש לה לגבי מאות עובדים בענף". "בטוחנו כי יהיה ביכולת רשות האוכלוסין להגיע להסדר מול כל תאגיד וזאת מבלי לנקוט במהלך דרסטי שמשמעותו הרסנית כלפי עובדים כה רבים", סיכמו.
עמותת דף חדש, המאגדת רבים מהתאגידים החדשים ופועלת לצד ההסתדרות במהלך זה, הוסיפה כי אף היא תמשיך לפעול במלוא המרץ בסוגייה "כדי להבטיח עתיד טוב יותר בענף".
בכתבה שפורסמה הבוקר בנושא באתר מרכז הנדל"ן הגיבה רשות ההגירה לטענות התאגידים כי "מדובר בחוב של מספר תאגידי בניין שעשו דין לעצמם ולא שילמו אגרות בגין העסקת עובדים זרים בהתאם לחוק עבור 3 חודשים בשנת 2023. אין מחלוקת על כך שתאגידים אלו לא שילמו את האגרות וכי הם מחוייבים בתשלום האגרות בהתאם לחוק".
בתוך כך, עדכנה התאחדות הקבלנים שכ-100 תאגידים חדשים קיבלו היום מסרון שלפיו חרף הודעה קודמת שלפיה אלפי עובדים זרים שהזמנו על ידם צפויים להגיע ארצה במהלך חודש ינואר, הטיסות שהיו אמורות להגיע החודש נעצרו משום שעדיין לא הסתיים הטיפול מצד רשות ההגירה בהיתרים.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות