בתוך ארבעה חודשים 120 אדריכלים פרטיים החלו הליך לקבלת אישור "מורשה להיתר"
כך חשפו אתמול (ב') מנכ"ל מינהל התכנון וסמנכ"לית הרישוי במינהל התכנון, במהלך פורום יזמים שערך מרכז הנדל"ן: "ב-2025 נשים דגש רציני על נושא הרישוי, כל המהלכים שהוכנו מראש נכנסים לתוקף עכשיו". עו"ד אושרי שלוש: "יש הזדמנויות של השקעה ליזמים בצפון, הביקושים שם רק יתגברו"
רפי אלמליח וימית כהן (נאו מדיה, רז רוגובסקי)
על אף שהפכה למחייבת כבר לפני כחודש וחצי, גורמים רבים התייחסו עד כה בביטול לרפורמת הרישוי העצמי, המאפשרת לאדריכלים פרטיים להיכנס בנעלי הרשות המקומית, ולהנפיק היתרי בנייה בעצמם. זאת מאחר שבקרב רשויות רבות ההערכה היא כי הרפורמה לא תצלח, וכי האדריכלים הפרטיים יחששו לקחת על עצמם את האחריות לנושא. ואולם על פי נתונים שחשפו אתמול (ב') מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח וסמנכ"לית הרישוי במינהל התכנון, אדר' ימית כהן, בתוך תקופה בת ארבעה חודשים, החלו לא פחות מ-120 אדריכלים בהליך לקבלת אישור "מורשה להיתר", אשר יאפשר להם להנפיק היתרי בנייה בעצמם.
הדברים נאמרו במהלך פורום יזמים שערך מרכז הנדל"ן בהשתתפותם של השניים. עוד נטלו חלק באירוע עו"ד הלל קירשנבאום, ראש מטה מנכ"ל מנהל התכנון , ועו"ד אושרי שלוש, שותף ומייסד אושרי שלוש – פירמת עורכי דין.
מנכ"ל מנהל התכנון רפי אלמליח בפורום היזמים שערך מרכז הנדל"ן (מרכז הנדל"ן)
לדברי אלמליח, "בשנת 2025 אנחנו הולכים לשים דגש מאוד רציני על הנושא של הרישוי. אנחנו רוצים לקצר את לוחות הזמנים. כל המהלכים שהוכנו מראש נכנסים לתוקף עכשיו. למעשה, ההטמעה שלהם לא תהיה פשוטה, בייחוד בנושא של ההקלות, אבל אנחנו על זה ואנחנו מגייסים גם צוות שלם של הטמעה. אני מבין שאנחנו צריכים להקים גם צוות של שירות לקוחות יותר זמין ושלא נצטרך לחכות לכאלה מפגשים".
עוד לדבריו, " מינהל התכנון פועל גם בנושא של התשתיות וגם בנושא של המגורים. בשנים האחרונות, מאז משבר הדיור הדגש הושם על דירות. נושא התשתיות קצת נדחק הצידה ובשנתיים האחרונות הקמנו חטיבת תשתיות ואנחנו מקדמים את כלל התשתיות בראייה עתידית של 25 שנה קדימה. אנחנו רואים מה מונע היום פיתוח של מתחמים, ואנחנו מטפלים בזה ברמה המיידית וגם צופים פני עתיד. אפילו הגענו למצב שאנחנו מתכננים את המטרו בירושלים. בשנה האחרונה כבר נכנסנו לשם כי ראינו כבר שאנחנו הולכים להגיע לסף הקיבולת גם של הרכבת הקלה. זו דוגמה של פרויקט שאנחנו נכנסנו אליו בראייה עתידית".
אדר' ימית כהן ( מרכז הנדל"ן )
"דבר נוסף שאנחנו שמים עליו דגש השנה", אמר אלמליח, "זה ייזום של תוכניות. פעם ראשונה יש ועדה שהופכת שטחי תעסוקה למגורים. אנחנו יודעים שיש עודף מאוד גדול של תעסוקה. זה הגיע למצב שבאמת יש הרבה שטחים שלא ניתן לממש ואין צפי כי העולם הולך לכיוון של עבודה שלא במשרד. מצד שני, זה יוצר מצב שבו אין הכנסות לאותה רשות, כי יזמים היום לא בונים שטחי תעסוקה. יש להם שטחים פתוחים, לא עשו את שלב החפירות שנים ואין הסכם אז לא בונים. בסופו של דבר כולם מפסידים. כאן אני רואה איזה אופק של רשויות שכן יבואו למהלך של עירוב שימושים , ולכן אנחנו גם על זה רוצים לשים את הדגש בשנה הקרובה".
"במינהל התכנון יש לנו 800 עובדים", מתאר אלמליח, "אנחנו רוצים שגם הם ישנו את הדי. אן. איי ויבינו את המצוקה ואת העומס, סביבת הריבית הקשה היום והמחסור בפועלים. איך משנים את הדי. אן. איי? להפוך מינהל תיכנוני עוזר. אנחנו יוזמים תוכניות. כל מחוז, כל ועדה מחוזית היום יוזמת תוכניות. יש עוד מאות חברות מתכננות והם מנהלים את החברות האלה ורואים באיזה שלב מחזירים אותם. מתכנני המחוזות והצוות שלהם מדווחים לי אחת לחודש איך התוכנית התקדמה, איך משפיעה ורואים את הקשיים מול הרשות המקומית, מול המשרד להגנת הסביבה, משרד התחבורה וכו'".
פורום היזמים של מרכז הנדל"ן
"יש הזדמנויות של השקעה ליזמים בצפון"
את השולחן העגול פתח עו"ד אושרי שלוש מפירמת אושרי שלוש משרדי עורכי דין, שתיאר את הפוטנציאל הגלום בשיקום הצפון לאחר המלחמה מנקודת מבט נדלנ"ית. "יש הזדמנויות של השקעה ליזמים כי יש ביקוש במחוז הצפון ואלו יתגברו ביתר שאת בגלל שתחושת הביטחון אצל תושבי הצפון גברה, בטח אחרי מה שרואים בסוריה ובחיזבאללה. איך הממשלה יכולה לעזור? קודם כל אל תפריעו, אל תהיו כאלה בירוקרטיים ואל תתעקשו על קוצו של יוד. דבר שני, חיבור כבישים ראשיים לצפון כמו חיבור כביש שש לנהריה".
שלוש סקר את אתגרי השיקום וההתחדשות הכוללים שיקום תשתיות אזרחיות, פתרונות לדיור תושבים שאיבדו את בתיהם, יצירת מקומות עבודה לחיזוק האיזור כלכלית וטיפול בפסולת בנייה ואיכות הסביבה. לדבריו, ההזדמנויות בשוק הנדל"ן בצפון נובעות מעלייה בביקוש לדיור חדש ומודרני, הזדמנויות להשקעה בפרויקטים של התחדשות עירונית , הרחבת אזורי תעשייה ומסחר לתמיכה בפיתוח כלכלי ועידוד התיישבות חדשה דרך הטבות מס וסובסידיות ממשלתיות.
עו"ד אושרי שלוש בפורום היזמים של מרכז הנדל"ן (מרכז הנדל"ן)
על פי שלוש ישנם כמה גורמים שיכולים להשפיע על ההתחדשות בצפון לאחר סבב הלחימה: ראשית, הגברת הביטחון ותחושת האמון. שנית, הגדלת היצע הדירות - בעקבות הצורך בהחזרת היציבות האזורית, עשויים להיבנות פרויקטים חדשים, במיוחד במתחמים ובערים שנפגעו באופן ישיר או עקיף מהלחימה, כדי לעודד תושבים לחזור ולהתיישב באזור. ההשקעה בהקמת פרויקטים חדשים יכולה לכלול תמריצים ותמיכה ממשלתית. לבסוף שיקום ופיתוח תיירותי: תיירות, במיוחד בצפון הארץ, עשויה להוות תחום שיקום נוסף לאחר המלחמה. הפיתוח של תשתיות תיירותיות יכול להמריץ את הכלכלה המקומית ולייצר הזדמנויות נדל”ן נוספות.
ימית כהן, סמנכ"לית רישוי ורגולציה במנהל התכנון, הציגה את הרפורמות האחרונות במינהל התכנון בכל הנוגע לרישוי. בתוך כך דיברה כהן על ביטול ההקלות שצפויה להיכנס ב-1.1.25 לתוקף ולפיה לא תינתן הקלה אלא בנושאים הקבועים בתקנות (הקשורים בנגישות, בטיחות וביטחון) ללא הקלות כמותיות, ושאין בהם סטייה ניכרת מהתכנית. כמו כן, התייחסה לרפורמות נוספות במנהל התיכנון כגון סטייה מתכנית, מורשה להיתר ותוכנית לרישוי מהיר.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות