מועצת העיר ירושלים החליטה על מפת אזורי היטלי ההשבחה לפינוי בינוי בחמש השנים הבאות
כך הופכת עיריית ירושלים לעירייה הראשונה שמחליטה על חלוקת אזורי היטלי השבחה, בהתאם לחוק ההסדרים • מרבית שכונות העיר יזכו בפטור מלא, בשאר האזורים ההיטל יעמוד על 25% • בתוך כך, בעירייה מעריכים כי היקף הסכם הגג להתחדשות עירונית יעמוד על כ־90 מיליון שקל
מועצת העיר ירושלים אישרה הערב (ד') את מתווה היטל ההשבחה למתחמי פינוי בינוי לחמש השנים הקרובות. על פי המתווה, במרבית שכונות העיר יינתן פטור מלא להיטל השבחה בעבור רכיבי ההשבחה הנוגעים לשטחי המגורים ובאשר אזורי העיר על פי ייגבה היטל השבחה בשיעור של 25%. כך העיר ירושלים היא העיר הראשונה שמקבלת החלטה על חלוקת אזורים להיטל השבחה, בהתאם לחוק ההסדרים.
לפי תיקון 133 לחוק הבנייה 'שיעור ההיטל בתוכנית פינוי בינוי ', החל מהמועד הקובע, הוא רבע ההשבחה כברירת מחדל. כחלק מהתיקון, רשות מקומית רשאית, עד למועד הקובע, לחלק את כל השטח שבתחומה לאזורים שגבולותיהם ייקבעו בהחלטה, ולקבוע כי תחול באזור מסוים חובת תשלום היטל בתוכנית פינוי ובינוי ששיעורו מחצית או רבע ההשבחה או שלא תחול בו חובת תשלום היטל בהתחשב, בין היתר, בשיקולים הנוגעים לערכי הקרקע, לצפיפות יחידות הדיור הקיימת והצפויה החל במועד קביעתה ועד תום חמש שנים מהמועד הקובע".
המועד המדובר לאחר מעבר חוק ההסדרים הוא ראשון למאי, 2022. כחלק מהתהליך ואחד מהסעיפים לתיקון מציין שעל רשות מקומית, המעוניינת לקבוע אזורים להיטלי מס שונים להוציא הודעה כחודש ימים לפני קבלת ההחלטה. עיריית ירושלים כבר הודיעה לפני כחודש על כוונתה לבצע חלוקת אזורים להיטל השבחה , הערב המהלך הושלם במליאת מועצת העיר.
לפי החלטת מועצת העיר, הפטור יינתן ברוב שכונות העיר, למעט במקומות הבאים: אזורי התעשיה בעטרות, גבעת שאול, תלפיות והר חוצבים, וכן במרכז העיר ובשכונות נחלת שבעה, נחלאות, העיר העתיקה, ימין משה, טלביה, רחביה, קריית שמואל, המושבה הגרמנית, המושבה היוונית, בקעה, ניות, הר הצופים, רמת מוצא ועין כרם.
בהודעת העירייה צוין כי "באזורים שהוחרגו, יינתן פטור של 25% מהיטל השבחה וזאת בהתאם לגבולות שישורטטו על גבי מפת העיר, שצורפה להחלטת המועצה ובכפוף לתנאים שקבעה המועצה. בדרך זו, ייווצר האיזון המתבקש בתמהיל ההכנסות לעיר ב-5 השנים הקרובות, לצד צדק חלוקתי בין האזורים השונים ובשים לב למאפייניהם.
החלטה זו, תייצר וודאות ליזמים השונים בזירת ההתחדשות העירונית בעיר, תתמרץ אותם משמעותית וזאת בהתאם למדיניות העירונית לעודד התחדשות עירונית , מתוך אמונה כי זה הפתרון לשמירת השטחים הפתוחים והריאות הירוקות של העיר, לצד מתן מענה לביקושים לדירות בעיר ולמיצוי פוטנציאל הבינוי בעיר".
בעירייה מציינים כי גם בעבר עוד קודם לחקיקת חוק ההסדרים, הוועדה המקומית פטרה מתחמי פינוי מסוימים מהיטל השבחה : "החלטות דומות של מועצת העיר, אשר התקבלו בשנים האחרונות בסוגיית פטור מדמי השבחה והיו זקוקות לאישור שר הפנים ושר השיכון, זכו להיענות מרשימה בקרב היזמים השונים וכיום, מקודמות כ-40 אלף יחידות דיור במסלול זה בשלבים שונים ומהן כ-3000 יח"ד אשר עתידות לקבל היתר בניה בשנת 2022. החלטה זו, מעבירה את הכוח להחלטה בנושא הפטור לידי הרשות המקומית, המכירה מקרוב את השכונות השונות ואת הצרכים והמאפיינים השונים בכל שכונה".
לצד זאת, בעירייה מעריכים שבעקבות ההחלטה היא תקבל כ־90 מיליון שקל במסגרת הסכמי הגג מול משרד הבינוי והשיכון והרשות להתחדשות עירונית. כזכור משרד הבינוי והשיכון עתידה לחתום על הסכמי גג בהיקף של 440 מיליון שקל לעידוד רשויות המקדמות התחדשות עירונית בתחומן. סכום שיפצה במעט על היעדר ההכנסות מהיטלי ההשבחה בפרויקטים לפינוי בינוי.
על פי החלטת הממשלה, העירייה תקבל סכום של כ־30 אלף שקלים עבור כל יחידת דיור שתקבל היתר בניה ובכפוף לחתימת ההסכם עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. על פי הצפי, עתידה העירייה לקבל סך של כ־90 מיליון שקלים בגין יחידות הדיור הצפויות לקבל היתר בשנת 2022, כתוצאה מהחלטת ממשלה זו", נכתב בהודעת העירייה.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "היום מתחיל עידן חדש בעיר ירושלים, במסגרתו יעוגנו אזורי ההתחדשות העירונית ויתומרצו בהתאם, זאת במטרה למשוך יזמים לעיר ירושלים ולקדם את מיזמי ההתחדשות העירונית בעיר. נמשיך לפעול בכל הדרכים העומדות לרשותנו לקידום תוכניות בינוי בעיר במטרה לתת מענה לצעירי העיר ולאוכלוסיות נוספות שיגיעו לירושלים״.
לעיון במפת אזורי היטלי ההשבחה שנקבעו בעיר לחצו כאן
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות