פרסום ראשון: התוכנית לשימור אתרים ברמת גן הופקדה בוועדה המחוזית
התוכנית כוללת קרוב ל־400 מבנים ואתרים לשימור
לאחר יותר משנתיים, מולאו התנאים להפקדת התוכנית לשימור אתרים ברמת גן בוועדה המחוזית. התוכנית, המשתרעת על כל שטח העיר מציעה שימור של 281 מבנים ו־113 אתרים לשימור נופי. מטרתה לקבוע הוראות ותנאים להבטחת שימור ושיקום המורשת הבנויה והנופית של העיר רמת גן, על ידי קביעת אתרים ומתחמים לשימור, והוראות לפיתוחם ולשימורם.
לדברי עו"ד צבי שוב , מומחה לנדל"ן, תכנון ובנייה, "חשוב כי כל עיר תגבש מדיניות ברורה ושקופה שמחד תאפשר שימור של בניינים ושטחים אחרים שיש להם ערך משמעותי לציבור, ולא יאבדו בבנייה הענפה המאפיינת את מרכז הארץ בעשור האחרון, ומאידך תספק ודאות לבעלי הנכסים והיזמים הפועלים בעיר ורוצים להוביל פרויקטים הכוללים נכסים לשימור".
פגיעה או השבחה
שאלה חשובה שיש לתת עליה את הדעת היא שאלת המחיר והתועלת של בעלי הנכסים בקרקעות לשימור. עו"ד שוב מסביר: "השאלה שעולה בתוכניות רבות לשימור בערים השונות היא האם הן פוגעות בזכויות בעלי הנכסים או אולי דווקא משביחות אותן. יש מי שיטען כי תוכניות שימור מצמצמות את אפשרות הפעולות בנכס, כאשר לא ניתן להרוס אותו ולבנות תחתיו מבנה חדש, וכן שהשתת עלויות שימור על בעלי נכסים, כאשר שיפוץ הנכס יקר באופן ניכר לעומת נכס שאינו מיועד לשימור, מבטא פגיעה המצדיקה פיצוי".
עו"ד שוב מוסיף כי "הכרזה על נכס לשימור מכניסה את בעליו לסיטואציה של 'חתונה קתולית' עם מחלקת השימור בוועדה במקומית, כאשר כל בנייה שבעל הנכס ירצה לבצע, גם לפני אישור התוכנית, יהיה כפוף לאישור מחלקת השימור". עם זאת, הוא מדגיש כי "התוכנית קובעת תמריצי שימור כדי לעודד את בעלי המבנים לשמר את הבניין הקיים ברמה גבוהה, מבלי לפגוע בבעלי המבנים, באופן שמאפשר כדאיות כלכלית לביצוע השימור עם בחינה של כל נכס לגופו״.
בתוכנית לשימור אתרים ברמת גן ישנם מספר תמריצים המוסיפים שטחים עיקריים למבנים. כך למשל, תיק תיעוד מבטיח תוספת קבועה של 5 מ"ר ואילו הכנת תוכנית לניוד זכויות תאפשר תוספת של 40 מ"ר אך ההיתכנות לתמריץ זה תלויה ומתאפשרת אך ורק אם לא ניתן היה לנצל את זכויות הבנייה במגרש המקורי.
באשר לבניינים בהם ניתנה החלטת הוועדה המקומית לאשר בקשה למימוש תמ"א 38 וטרם הוצא היתר בניה עד למועד תחילת תוכנית זו, ניתן יהיה להוציא היתר ללא התמריצים המוצעים בתוכנית זו, או לחילופין למשוך את הבקשה ולפעול לפי תוכנית זו. בנוסף, התוכנית מאפשרת שינויים פנימיים בהוראות בינוי של מבנים לשימור כל עוד אינם פוגמים בחזיתות המבנה או בערכי השימור שלו.
בנוסף להוראות לשימור, התוכנית מציעה ומפרטת הנחיות ייחודיות לשמירה על אופיים של האתרים לשימור, מנגנונים כלכליים ליישום השימור והוראות להוצאת היתרי בניה באתרים אלה. בבסיס הידע לתוכנית נמצא סקר השימור לרמת גן שערכה אדר' נעה שק ב-2011. הסקר כולל ניתוח מרקמים היסטוריים, ניתוח תהליכים עירוניים וחברתיים ופירוט אתרים לשימור. בסקר נכללו אתרים בנויים, אתרים לשימור נופי, וכן אתרים לא מוחשיים בעלי ערכים אדריכליים, היסטוריים, נופיים ואורבניים.
הוראות התוכנית מציגות גם רקע רחב לעיר, להתפתחותה ולמאפייניה הייחודיים: "בראשיתה תוכננה רמת גן כעיר גנים, שתשלב בין יתרונות העיר והכפר. לאורך השנים עברה העיר תמורות רבות, ממושבה בעלת אופי חקלאי לעיר מטרופולינית. רמת גן נתברכה במגוון סיפורים אדריכליים, נופיים ואנושיים, המשקפים תקופות וסוגי התיישבות שונים בתולדות הארץ. בתחום העיר קיים מגוון אדריכלי, ולצדו מגוון נופי תרבות, מעשה ידי אדם, המספרים את סיפורה של העיר.
בנוסף, התוכנית מציגה התייחסות לתועלת העולה ממנה בהתפתחותה העתידית של רמת גן בתחום ההתחדשות העירונית, אופי העיר ושמירת ההיסטוריה שלה. "התוכנית מאפשרת לשימור לשמש כמנוף להתחדשות עירונית, לחזק את הייחודיות של העיר ולחשוף את הציבור הרחב לאתרים בעלי חשיבות היסטורית, אדריכלית ונופית, מהרמה המקומית ועד לרמה הלאומית.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות