מה גרם לכן להתחיל לעסוק בהתחדשות עירונית?
יעל: "הקמנו את המשרד כבר בתחילתה של התקופה, עם הזמן התחילה התעוררות מאוד גדולה לנושא ההתחדשות העירונית. התחום קיבל תנופה רבה בחולון, האזור שממנו התחלנו את פעילותנו, ובכלל באזור המרכז האופן שבו הדברים הלכו והתפתחו מאוד עניין אותנו. לאט לאט, הן בעקבות נכסים אישיים שלנו והן בעקבות פניות מדיירים שביקשו שנסייע להם, צברנו ידע והתמקצענו בתחום, נהנינו מאוד מההבנה המשפטית הרוחבית שהנושא דרש במגוון תחומים, מעולם ההתחדשות העירונית שמשיא ערך אדיר לדיירים ומעבר לזה, שתינו מאוד אוהבות אנשים".
אילת: "זו זכות להשפיע על החברה כולה, על תהליכים שמקדמים שינוי משמעותי באיכות חיים של בעלי דירות ומשפחות שלמות, משפחות שעזבו דירות שיכון ישנות ועוברות לגור בדירות חדשות עם ממ"דים, חניה מרפסת שמש, מהווים לדיירים מקפצה כלכלית בטיחותית ובטחונית ושיפור המרחב העירוני. למקסם את העסקה עבור הדיירים וללוות אותם מהשלב הראשון כל הדרך עד לקבלת מפתח לדירה חדשה זה סיפוק אדיר, בשבילי זו הגשמת חלום. הראייה של הדייר קודם כל כאדם והיכולת לשלב הבנה משפטית מעמיקה עם נחישות, אופטימיות והתמדה. בסוף, מעבר לידע הרב ולניסיון, יש גם הרבה לב ונשמה בתהליכים האלה שבמרכזם עומד הדייר, זה מה שמאפשר לנו לייצג באופן מיטבי את הצרכים של בעלי הדירות".
ספרו על חוויה משמעותית שזכורה לכן מתחילת הדרך בהתחדשות העירונית.
יעל: "אני נזכרת שבהתחלה, אנשים לא האמינו איך זה אפשרי, דיירים אמרו לי: מה, באמת אפשר להוסיף את התוספות האלה לבניין שלנו? באמת יבואו, יהרסו את כל הבניין ויבנו אותו מחדש? אני מודה שבימים הראשונים, גם אני אמרתי לעצמי: 'טוב, זה מחזה ששווה לראות איך הוא באמת קורה'. מהר מאוד זה הפך לביטחון מלא, ואני חושבת שהאמונה שלנו עברה גם לדיירים וליזמים. מדהים לראות איך פרויקטים שבעבר יזמים לא רצו לתת עבורם הצעות, נחשבים היום למוקד עירוני עתיר זכויות".
אילת: "התחום הזה מצריך אופטימיות ויכולת ריצה לטווחים ארוכים. ליווינו דיירים שהצטרפו לתהליך בחששות גדולים וחוסר אמון וכשזה קרם עור וגידים, זה מדהים. אני תמיד אומרת לדיירים שתהליכי התחדשות העירונית עובדים לאט, אבל כדאי להתחיל, בסופו של דבר נגיע ליעד. אנחנו היינו שם מההתחלה, מהפרויקטים הראשונים ביותר שהתפתחו למתחמים גדולים ועתירי זכויות, חווינו גם את כל ההתפתחויות בחקיקה, וראינו גם מצד הדיירים את השינויים החיוביים בתפיסה, באמונה בתהליך שהפרויקט יצליח. זכינו לקחת חלק משמעותי בקידום התחום, מרגש מאוד לראות את הדרך שנעשתה".
איזו טעות נפוצה יכולה להכשיל פרויקט?
אילת: "טעות נפוצה של דיירים היא לא למנות את כל בעלי המקצוע כבר בתחילת הפרויקט - עו"ד, מפקח ושמאי. פערי המידע בין היזמים לדיירים גדולים וזו אחת הדרכים שמאפשרות להם להתגבר על הפערים האלה. טעות נוספת של דיירים היא ללכת שבי אחר הצעות גבוהות מאוד ולא ריאליות לפרויקט, הצעות שאין להן שום אחיזה במציאות ובזכויות שיש למתחם, מפח הנפש לדיירים הוא גדול כשמגלים את הפער בין הצעות היזמים לתכנון העירוני".
יעל: " חייבת להתקיים נציגות פעילה, מתעניינת, מגובשת, אמינה עם אנשים שמתעניינים בתחום ומשתפים פעולה עם עורכי הדין שלהם, קשובים להמלצות והייעוץ המשפטי השוטף שאנחנו מקנים להם כדי שפרויקט יצליח. יש בניינים שפשוט אין בהם אף אחד שיוביל את הפרויקט מצד הדיירים, לנציגות פעילה יש תרומה אדירה והשפעה ישירה על התקדמות הפרויקט.
מהן התכונות הדרושות לעורך דין המייצג דיירים?
יעל: "בראש ובראשונה – מקצועיות ואנושיות. חייבים להבין את התחום מבחינה משפטית, תכנונית, מיסויית וביטוחית ונדרשת גם הבנה של כל היבטי הליווי הבנקאי. זה מצריך ממך כל הזמן להתעדכן, להתפתח ולבדוק, לבדוק גם את עצמך שבע פעמים לפני שאתה בכלל מגיע לכל החלטה ולפני שאתה מוציא הסכם משפטי. בנוסף חשוב שתהיה יכולת ניהול משא ומתן ברמה גבוהה כדי למקסם את הצד המשפטי והמסחרי עבור הלקוחות שלך".
איך אתן כשותפות משלימות אחת את השנייה?
אילת: "מהרגע שהכרנו היה ברור שיש לנו כימיה מאוד טובה, וזה הוכיח את עצמו בעבודה משותפת של שנים רבות. בנינו עם השנים שותפות מקצועית לעילא לצד חברות אמיצה, כשכל אחת מביאה את נקודת המבט והתובנות שלה. שתינו מטפלות יחד בכל הפרויקטים, יחד עם הצוות הנפלא שעובד איתנו. חלוקת העבודה בינינו היא כזאת שבכל פרויקט אחת מאיתנו מוגדרת כאחראית, כך הדיירים יודעים מי הכתובת שלהם לאורך כל הדרך. כל אחת מאיתנו מעורה לפרטים הקטנים בכל פרויקט ושלבי העבודה שלו. אני מאוד נהנית משלב ניסוח ההסכמים, מהמשא ומתן ומהדקויות המשפטיות. השלב המועדף על יעל זה החתימות על החוזים, עם כל התקשורת שכרוכה בזה מול הדיירים. הדבר ששתינו הכי נהנות ממנו זה לראות את הפרויקט קורה, והופך לבנין חדש, היכולת שלנו לשנות חיים של אנשים, משפחות שלמות, זה סיפוק אדיר".
מה הצעד שהממשלה חייבת לעשות מחר כדי להאיץ את תחום ההתחדשות העירונית?
אילת: "לדעתי הצעד הבא הוא לחייב את כל העיריות, בלי יוצא מן הכלל, להכין תכנית התחדשות עירונית פנימית מקיפה, יעילה, כמו בחולון ולקבוע שלבים עם לוחות זמנים מפורטים בחוק לביצוע הפרויקטים. זה ייתן הרבה יותר וודאות וסדר".
ספרו משהו שאף אחד לא יודע עליכן בענף הנדל"ן.
יעל: "את סופי השבוע והחגים אני מבלה בחיק המשפחה וקוראת ספרי התפתחות אישית שהם בעיניי כמו שיחה עם הסופר עצמו".
אילת: "אוהבת את ארוחות השישי עם המשפחה, טיולים וחוויות שאנחנו לוקחים איתנו לחיים קריאת ספרים, יוגה ופילאטיס"
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות