לאחר שהשיבה כמיליון ש"ח היטל ב"פס"ד קבוצת הירדן", עיריית הרצליה חויבה בעשרות אלפי ש"ח נוספים. זו הסיבה

בעקבות פסק הדין התקדימי שבגינו כבר השיבה הוועדה המקומית את היטל ההשבחה שחייבה ביתר בתוספת ריבית, פסקה ועדת הערר המחוזית כי עליה לשאת גם בריבית פיגורים בסך של 46 אלש"ח, מאחר שהיה עליה להשיב חלק מהסכום כבר לאחר פסיקת השמאי המכריע באוק' 2020. עם זאת, מדובר ברבע בלבד מהסכום שאותו דרשה קבוצת הירדן

שיתוף הכתבה
השופט גלעד הס (דוברות בתי המשפט, שאטרסטוק)השופט גלעד הס (דוברות בתי המשפט, שאטרסטוק)

ועדת הערר פיצויים והיטלי השבחה של מחוז תל אביב בראשות עו"ד סילביה רביד הכריעה אתמול (א') במחלוקת האחרונה שעוד נותרה במחלוקת בין הוועדה המקומית הרצליה ובין קבוצת הירדן, מחלוקת שעמדה במרכז פסק דינו המפורסם של שופט המחוזי גלעד הס – "פס"ד קבוצת הירדן" שניתן לפני כשנה וחצי. על פי הכרעת ועדת הערר תשלם הוועדה המקומית לחברה סכום נוסף של 46 אלף שקלים כריבית פיגורים. זאת בנוסף לכמיליון שקל החזר היטל השבחה בתוספת ריבית, שאותו כבר שילמה הוועדה המקומית.

לקריאת החלטת ועדת הערר הקלק כאן.

נזכיר כי במסגרת אותו פסק הדין נקבעה נוסחה חדשה לחישוב היטל ההשבחה במיזמי התחדשות שנבנים לפי סעיף 23 לתמ"א 38. הנוסחה שקבע הס - לפיה יש לחשב תחילה את ההשבחה הכוללת של הפרויקט הנובעת מכלל תוספות הבנייה ולאחר מכן לחשב את חלקם היחסי של השטחים החייבים מתוך כלל השטחים – הביאה להפחתה משמעותית בשומות היטל ההשבחה. במקרה הספציפי שנדון בתיק, הפכה ההחלטה החלטות של שמאי מכריע וועדת ערר בנושא. בסופו של דבר ההיטל שהושת על קבוצת הירדן הופחת בהתאם לעקרונות פסק הדין ל-654.5 אלף שקל, לעומת כ-1.5 מיליון שקל שבהם חויבה לפי היטל ההשבחה המקורי שהשיתה הוועדה המקומית וכמחצית מההיטל שנפסק על ידי ועדת הערר, בגובה של 1.28 מיליון שקל.

המחלוקת בין הצדדים כעת נגעה לכספי ההחזר שעל הוועדה המקומית הרצליה להשיב לידי קבוצת הירדן, והאם עליהם לשאת גם בריבית פיגורים. הוועדה המקומית לתכנון ובניה הרצליה טענה כי יש להשיב סכום שנגבה ביתר בגין היטל השבחה בצירוף ריבית על פי חוק פסיקת ריבית והצמדה, כפי שנעשה בפועל, כך שהסכום שהועבר לחברה הוא 1.01 מיליון שקל,  ואילו קבוצת הירדן טענה שהסכום צריך לכלול גם ריבית פיגורים, כך שהסכום יעמוד על קרוב ל-1.2 מיליון שקל. בסך הכל עמד הפער בין הצדדים על כ-180 אלף שקל.

לטענת קבוצת הירדן, כבר בסמוך לקבלת השומה המכרעת באוקטובר 2022, על סך של 446 אלף שקל, שהפחיתה את גובה היטל ההשבחה מ-1.77 מיליון שקל, היה על הוועדה המקומית לבצע החזר של מלוא הסכום ששולם על ידי החברה מעבר לסכום שנקבע בשומה המכרעת. אולם בפועל הדבר לא נעשה והחזר של 284.8 אלף ניתן רק לאחר החלטת ועדת הערר באוקטובר 2022, שקבעה היטל ההשבחה של 1.28 מיליון שקל.

עו"ד הדר בדש בלומשטיין (מיכל קושרוב)עו"ד הדר בדש בלומשטיין (מיכל קושרוב)


לאחר פסק הדין הושגו הסכמות על תשלום היטל השבחה בסך של 654.5 מיליון שקל. החברה, על פי תחשיב שערכה, סברה  כי סכום ההחזר שהייתה אמורה לקבל הוא 1.2 מיליון ש"ח, סכום שכולל בתוכו גם חיוב ריבית כולל ריבית פיגורים בסך 204.6 אלף שקל. ריבית פיגורים חושבה על ידה לפי תקופה בת כשלוש שנים וחצי, מאז הטלת ההיטל המקורי וחיוב החברה ביתר.

הוועדה המקומית טענה שהחזירה את מלוא סכום החיוב ביתר בסמוך לפסק הדין, ולכן ואין היגיון לחייב אותה בריבית פיגורים בגין החלטות השמאי המכריע וועדת הערר לפני פסק דין חלוט. עוד טענה כי מלכתחילה הכלי נועד לתמרץ נישומים לשלם את חובותיהם, ולא את הוועדה המקומית.

ועדת הערר קבעה כי אמנם הוועדה המקומית צודקת כי יש להשיב את הסכום בצירוף ריבית על פי חוק פסיקת ריבית, כפי שעשתה, אך גם כי בנוסף לסכומים ששולמו על ידה בהתאם לחוק פסיקת ריבית עליה לשלם סכום נוסף בגין ריבית פיגורים על פי חוק ההצמדה  בגין התקופה שבין השומה המכרעת לפסיקת ועדת הערר (29.10.20  עד 26.10.22), וזאת משום שלא פעלה להשבת הסכום שנקבע בשומה המכרעת עד להכרעת ועדת הערר. סכום זה, על סך 46 אלף שקלים ישולם תוך 30 ימים.

את קבוצת הירדן ייצגה בהליך עו"ד הדר בדש בלומשטיין.


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בהרצליהגלעד הססילביה רבידקבוצת הירדןועדת הערר המחוזית לפיצויים והיטל השבחה במחוז תל אביב

 
מחפש...