"המצב הביטחוני הנוכחי גורם לנו להבין את המשמעות המהותית והאימפקט של העבודה שלנו"

'הפנים מאחורי ההתחדשות העירונית' עם עמוס דגן, מנכ"ל גיורא גור אדריכלים, שמספר על ההתמודדות עם המלחמה בשנה האחרונה, על האפקט המשמעותי של התחדשות מול האיומים על העורף, ועל זרעי ההתחדשות שצריך לזרוע בפריפריה, כדי לשפר את איכות החיים והמיגון של תושבים בכל רחבי הארץ. "מצאנו את עצמנו עם עובדים שגויסו למילואים מחד ואזרחים שנשארו ללא מסגרות חינוכיות מנגד, אשר מנסים לתמרן בין המילואים, המשפחה והעבודה. עשינו הכל כדי לאפשר לכולם לעמוד בכל האתגרים"

שיתוף הכתבה
מנכ"ל עמוס דגן (קרדיט:מיכל דגן ) ברקע: נויה על הנחל, יזם: דוד זגדון | קרדיט הדמיה - רועי כהן הדמיותמנכ"ל עמוס דגן (קרדיט:מיכל דגן ) ברקע: נויה על הנחל, יזם: דוד זגדון | קרדיט הדמיה - רועי כהן הדמיות

 

"חשוב להקשיב לצרכים של הרשות התכנונית. אנחנו רואים ברשויות בתור שותפות לדרך"

המשרד שלנו נוסד בשנת 1978, וכיום הוא כולל שני סניפים – אחד בחיפה והשני בתל אביב.
אנחנו פועלים בתחום תכנון ערים ותכנון מפורט בכל רחבי הארץ. בין תחומי הפעילות שלנו אפשר למצוא פרויקטים של מגורים, מסחר, תעסוקה וגם מחלקה גדולה של מוסדות ציבור.

בכל הנוגע להתחדשות עירונית, המשרד שלנו מוביל מבחינת התפיסה התכנונית, מבחינה מספרית, כמותית ואיכותית. יש לנו שיטה מקצועית ברורה לגבי האופן בו אנחנו ניגשים לתכנון מתחמי התחדשות עירונית . בנוסף לשאיפות התכנוניות מהפרויקטים – עיצוביות ופונקציונליות, אנחנו מוודאים כבר מההתחלה שהתכנון יהיה ריאלי, ובנוסף שואפים שהפרויקטים שלנו יתנו תמורות אורבניות משמעותיות מעבר להתחדשות עצמה.

הדרך ליעד עוברת גם בשיח פורה עם רשויות התכנון – אנחנו מאוד מאמינים שצריך לשמוע את התפיסה של הרשות, את הצרכים שלהם ואיך שהם רואים את המתחמים, ולא להנחית עליהם תכנונים שמנותקים מהצרכים שלהם. בשיח מולם אנחנו מבינים האם יש צורך בהרחבת כבישים, צרכי ציבור וכד'. מתוך השיח איתם, השיתוף פעולה והשיח התכנוני אנחנו מצליחים לייצר פרויקטים טובים יותר – גם בזכות ההערות וההכוונה שאנחנו מקבלים מהן.

המשולש הוא הרשות, היזם ובעלי הקרקע, ואנחנו בתור מתכנני הפרויקט. הרשויות מבחינתנו הן שותפות שוות ערך בדרך ליעד. ככה אנחנו מגיעים להישגים המשמעותיים שרשמנו במהלך השנים.

"על רקע המלחמה והאיומים על העורף, לקידום ההתחדשות העירונית יש משמעות גדולה פי כמה"

המלחמה הנוכחית משפיעה במידה רבה מאוד על העורף, מה שהופך את קידום ההתחדשות לצו השעה, בכל הנוגע למיגון הבניינים בישראל. אין ספק שהמצב הביטחוני נותן לנו פרספקטיבה לגבי המשמעות והאימפקט של העבודה שלנו.

ככל שיותר פרויקטים מתקדמים והולכים ונבנים, כך ההתחדשות העירונית משפיעה על הסיטואציה הכללית של מוכנת העורף למלחמה. במצב הקיים - מי שגר בדירה מוגנת על פי התקנים, נמצא במצב אחר לחלוטין ממי שגר בדירה ישנה ללא ממ"ד או פתרון מיגוני מספק. זה משפיע על כלל האספקטים של חייו – החל מתחושת הבטחון האישי והמשפחתי, וכלה ביכולת שלו להמשיך לעבוד מהבית תוך כדי מצב בטחוני כזה או אחר – זה משפיעי מהותית על החוסן הלאומי שלנו.

זה נותן לעבודה שלנו הרבה משמעות בימים אלו, וככל שנוכל לקדם מהר יותר, יחד עם הרשויות, יותר פרויקטים, כך האפקט של הפעילות ילך ויגדל. 

"בלי יכולת לעבוד באופן היברידי, לא היינו יכולים להתמודד עם המשך העבודה במקביל עם שלל האילוצים של העובדים כתוצאה מהמצב הבטחוני – מילדים בלי מסגרות ועד למילואים"

בדומה לעסקים רבים בישראל, אנחנו בתקופה בה עובדים שלנו גויסו למילואים, חלקם לתקופות לא קצרות. יש לנו עובדים שהילדים שלהם מצאו את עצמם ללא מסגרות חינוכיות בשל חוסר מיגון של מוסדות הציבור, ושלל איומים ביטחוניים. מצד אחד, אנחנו תומכים בכך באופן מלא. חלק מהעובדים, וגם אני באופן אישי, בסיטואציה של תמרון בין מילואים, משפחה ועבודה. אנחנו מנסים לגלות גמישות מחשבתית ככל האפשר, כדי לעזור ולתמוך בסיטואציה. 

אין ספק שברמה הניהולית, עמדנו בפני הרבה אתגרים בשנה האחרונה, אבל אחרי שנה של מלחמה, אנחנו נמצאים במקום טוב, לדעתי. מי מהעובדים שלנו שנדרש למילואים - התגייסו למילואים בצורה משמעותית. מי מהעובדים שמצא את עצמו נדרש לעבוד מהבית – התאפשר לו. תוך כדי כול זה הצלחנו להמשיך בפעילות של המשרד, להמשיך לקדם את הפרויקטים שלנו, להתחיל פרויקטים חדשים, ולהתקדם עם העבודה לשביעות הרצון של הלקוחות שלנו.

אחד הדברים הכי משמעותיים שמאפשר לנו להתמודד עם הסיטואציה ההזויה שנכפתה עלינו של עובדים שנמצאים בבית כי אין לילדים מסגרות חינוך, או מילואימניקים שמנסים לעבוד תוך כדי המילואים, הוא היכולת לעבוד באופן היברידי – יכולת שפיתחנו בזמן הקורונה – והמשכנו להשקיע בה מאז. כל מודל שלא היברידי, היה מקשה על ההתמודדות. ככלל, ככל שנדע לחזק את המודל ההיברידי, בתחום שלנו ובכל תחום במשק, כך נוכל להתמודד עם שינויים גדולים שהעתיד טומן בחובו.

במבט לעתיד, מהו האתגר הגדול ביותר של קידום התחדשות עירונית ?

האתגר הגדול של ההתחדשות העירונית, לדעתי, הוא להמשיך לקדם את התכניות שניתן לקדם באזורים התומכים בהתחדשות בפורמט הנוכחי, ובמקביל לפתח דרכים חדשות ויצירתיות להביא את ההתחדשות למקומות שכרגע לא מציעים היתכנות כלכלית.

בין הדרכים האפשריות, אפשר לנסות לפתח את המודלים השונים של השתתפות של המדינה בעלויות של פרויקטים במקומות בהם הכלכלה עדיין לא מאפשרת להוציא לפועל פרויקטים של התחדשות עירונית . במקום הוצאות קצרות טווח בדמות עלויות המיגון שהמדינה היתה צריכה להוציא אם לא היתה התחדשות באזור - להוציא את הסכומים האלו - כתמריצים שמטרתם להוציא את הפרויקטים לפועל. גם כיווני מחשבה שמבוססים על הרעיון שבו הרשות תאפשר להציע השלמת זכויות ממיקום אחד למיקום אחר- כך שבמקום שפרויקט אחד יתממש והשני לא יקרה - אפשר להביא למימוש של שני הפרויקטים בשל איזון זכויות בניה ביניהם.

חשוב להבין שאם לא תהיה פעולה אקטיבית, זה לא יקרה מעצמו. צריך לייצר מוקדי התחדשות עירונית , ליצור עוגנים ראשונים של התחדשות עירונית בערי הפריפריה, מה שיעלה את רמת המחירים מסביבם ויאפשר את המשך ההתחדשות העירונית ללא התערבות מצד המדינה. כלומר, יש להתערב נקודתית ואז לתת לשוק לעשות את שלו לאחר מכן. אם תרצה, צריך לבנות את האלמוג הראשון בשכונה - כדי לתת לשונית להתפתח בעצמה באופן עצמאי.


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:הפנים מאחורי ההתחדשות העירוניתעמוס דגןגיורא גור אדריכלים

 
מחפש...